Baikal bovenal!!

Baikal bovenal!! // 21 apr 2016

In de onvoorstelbaar uitgestrekte wildernis van Zuid-Siberië, grenzend aan de Mongoolse steppe, herbergt het gebied een meer, dat als bijnaam de “Parel van Siberië” heeft: het 650 km lange Baikalmeer, of in het Russisch ‘Ozero Baykal’. Het woord Baikal komt oorspronkelijk uit het Turks, waarbij ‘bai’ de betekenis heeft van ‘rijk’ en ‘kal’ de betekenis van ‘meer’. Een ‘rijk meer’ dus! En dat spreekt voor zich als we even stil staan bij wat detail-informatie:

   slide_11    DF231A411B4C4872AF0A6806A67B75

Dit grote waterreservoir bevat 20% van de zoetwatermassa op aarde (de gletsjers niet meegerekend). Haar watervolume is groter dan de inhoud van de vijf ‘Grote Meren’ in Noord-Amerika. Dit heeft zoveel invloed, dat de naaste omgeving een ander klimaat heeft dan de omgeving verder weg. Het meer wordt omgeven door een landschap van bossen van lariksen, grove en Siberische dennen, berken, door kleine weitjes, door talloze rivieren en beken.

Het Baikalmeer is niet alleen het diepste meer (1642 meter), maar met haar totale oppervlakte van 31.500 km² tevens het grootste zoetwatermeer ter wereld. Het ligt ten zuiden van Russisch Siberië. Het meer, dat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is rijk aan flora en fauna en herbergt unieke diersoorten als de baikalrob (een zoetwaterzeehond, die ook wel nerpa genoemd wordt), de omoel, een houtingsoort (een zalmachtige vis), de donderpad (een schorpioenachtige vissoort), olievissen en een hele reeks endemische vlokreeftjes.

Eugene Rudykh.3     DSC_0053

Voorlopig is de aandacht van FIT Avontuurlijke Sportreizen gericht op winterse activiteiten op en langs het Baikalmeer: schaatstochten over de spiegelgladde ijsvloer van dit meer, kilometers onaangetast ijs aan de voeten van échte liefhebbers van ruimte, vrijheid en de adembenemende omgeving. Het gevoel bekruipt je op de schaats naar het einde der tijden op deze planeet te rijden. Daar, in dat verre Zuid-Siberië, wachten dus unieke schaatsuitdagingen. Stoeien en strijden met de elementen, maar tegelijkertijd de ruimte en de vrijheid ervaren, alsof de horizon aan de einder inderdaad ‘eindeloos’ is!

Ga voor verdere informatie naar www.fitavontuurlijkesportreizen.nl en breng alvast je vrienden op Facebook op de hoogte van boekingsmogelijkheden voor deze ’once-in-a-lifetime’ schaatservaring!