Binnenkort voor een klein aantal …. Baikal bovenal!!

Binnenkort voor een klein aantal …. Baikal bovenal!! // 02 feb 2017

In de onvoorstelbaar uitgestrekte wildernis van Zuid-Siberië, grenzend aan de Mongoolse steppe, schaatsen over enkele weken een aantal Nederlandse schaatsliefhebber over een bevroren meer. Een meer, dat als bijnaam de “Parel van Siberië” heeft: het 650 km lange Baikalmeer, of in het Russisch ‘Ozero Baykal’. Het woord Baikal komt oorspronkelijk uit het Turks, waarbij ‘bai’ de betekenis heeft van ‘rijk’ en ‘kal’ de betekenis van ‘meer’. Een ‘rijk meer’ dus!

Dit grote waterreservoir bevat 20% van de zoetwatermassa op aarde (de gletsjers niet meegerekend). Haar watervolume is groter dan de inhoud van de vijf ‘Grote Meren’ in Noord-Amerika. Het meer wordt omgeven door een landschap van bossen van lariksen, grove en Siberische dennen, berken, door kleine weitjes, door talloze rivieren en beken.

Stefan-Rasing-200x257  DSC_0053

Het Baikalmeer is niet alleen het diepste meer (1642 meter), maar met haar totale oppervlakte van 31.500 km² tevens het grootste zoetwatermeer ter wereld. Het ligt ten zuiden van Russisch Siberië. Het meer, dat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is rijk aan flora en fauna en herbergt unieke diersoorten als de baikalrob (een zoetwaterzeehond, die ook wel nerpa genoemd wordt), de omoel, een houtingsoort (een zalmachtige vis), de donderpad (een schorpioenachtige vissoort), olievissen en een hele reeks endemische vlokreeftjes.

Voorlopig is de aandacht van FIT Avontuurlijke Sportreizen gericht op winterse activiteiten op en langs het Baikalmeer: schaatstochten over de spiegelgladde ijsvloer van dit meer, kilometers onaangetast ijs aan de voeten van échte liefhebbers van ruimte, vrijheid en de adembenemende omgeving.

DSC_0299

Daar, in dat verre Zuid-Siberië, wachten dus unieke schaatsuitdagingen. Stoeien en strijden met de elementen, maar tegelijkertijd de ruimte en de vrijheid ervaren, alsof de horizon aan de einder inderdaad ‘eindeloos’ is!

Ga voor verdere informatie naar www.fitavontuurlijkesportreizen.nl en breng alvast je vrienden op Facebook op de hoogte van boekingsmogelijkheden voor deze ’once-in-a-lifetime’ schaatservaring, die opnieuw in 2018 (!) op de agenda staat!