De Belgische ‘Ardennen’ ? Eerlijk gezegd … ik heb ze nog nauwelijks leren kennen!

De Belgische ‘Ardennen’ ? Eerlijk gezegd … ik heb ze nog nauwelijks leren kennen! // 27 sep 2016

De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte in oostelijk België (een groot deel van Wallonië), Noord-Luxemburg en een klein stukje aangrenzend Frankrijk. Het is de westelijke uitloper van het Rijnlands leisteenplateau, een massief van leisteen, waartoe ook de Eifel, Hunsrück en de Taunus behoren.

Ardennen  Stefan-Rasing-200x257

Men onderscheidt een hoger gedeelte en een lager gedeelte in de Ardennen, de Hoge en de Lage Ardennen. De Hoge Ardennen, ten noorden van de Ourthe, herbergen de hoogste toppen, met Signaal van Botrange (694 meter) en Baraque Michel van 674 meter. Een andere top is de in het noorden van de provincie Luxemburg gelegen Baraque de Fraiture (652 meter). De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten, in het zuiden van de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg alsmede in het aangrenzende Frankrijk. De heuvels zijn over het algemeen nooit hoger dan 500 m. Talloze kleine rivieren ontspringen in het Ardense heuvelland, zoals de Amblève, de Ourthe en de Semois. In een aantal daarvan zijn stuwmeren aangelegd zoals onder andere bij Eupen en Robertville.

De afstand van de zee en het reliëf hebben een invloed op het klimaat. De Ardennen vormen de eerste hindernis voor buien die vanaf zee komen en zijn daarom zeer regenachtig. Ook is het er vanwege de hoogte over het algemeen 5° koeler dan in lagergelegen gebieden. In de maanden november tot maart is het een sneeuwrijk gebied en een sneeuwlaag van 50-60cm is geen uitzondering. In een zeer strenge winter met veel neerslag is op de Hoge Venen een sneeuwlaag van 70 cm niet uitgesloten.

De Ardennen zijn dicht bebost en daardoor een aantrekkelijke biotoop voor wilde dieren, zoals wilde zwijnen, herten, roofvogels en lynxen. Ook zijn er bevers uitgezet. Deze dieren kun je tegenkomen in naald- en loofbossen, langs riviertjes, smalle ravijnen, grotten, watervallen, op glooiende heuvels en zompige moerasgronden. Heel begrijpelijk dus dat deze regio een walhalla is voor fietsers en wandelaars. En dat slechts op een paar uurtjes autorijden van waar dan ook in Nederland!

 

Mountain biker riding cycling in autumn forest  Suzuki Nine Knights MTB 2014 – Day 3 Trail Riding

FIT Avontuurlijke Sportreizen organiseert er fantastisch mountainbike tochten door het authentieke pittoreske dorp Durbuy: de Ardennen Mountainbike Challenge 2016. Je fietst hier 2 dagen door een schitterend landschap en waant je in het historische verleden. Uitdagende tracks, lange beklimmingen en dwars door snelstromende riviertjes, alles temidden van schitterende natuur. Tijdens deze ruige tocht door bossen en weilanden kunnen we je, in overleg, ook andere outdoor-activiteiten aanbieden zoals kajakken en kanovaren. Genoeg reden dus om een bezoek te brengen aan de website www.fitavontuurlijkesportreizen.nl en deze blog daarna snel door te spelen naar jouw vrienden op Facebook!