Eindeloos voortsuizen op eindig smalle buizen!

Eindeloos voortsuizen op eindig smalle buizen! // 23 mei 2016

Een groots moment breekt aan: de schaatsen worden ‘ondergebonden’ en ik maak de eerste bewegingen op het ijs van het Baikalmeer in Zuid-Siberië. Het is februari 2017 en ik heb enkele maanden geleden ingeschreven voor de FIT Ice Skate Challenge Baikal 2017 Russia. FIT Avontuurlijke Sportreizen in het Nederlandse Angeren had wel héél veel overtuigingskracht gelegd in de promotionele uitingen waarmee ze aandacht vroegen voor dit unieke evenement. En het heeft gewerkt! Met mij zijn er heel wat meer liefhebbers aangetrokken door dit uitdagende schaatsavontuur!

Eugene Rudykh.8   Siberie schaatsers op meer

Geïnspireerd door de eigen ervaringen van haar leider, Stefan Rasing, begin ik aan een schaatstocht over de eindeloos lijkende ijsvlakte van het Baikalmeer. Hij had mij al eens zo ver gekregen om in te schrijven voor een aantal ‘ritjes’ over het ijs van de Huanghe, de Gele Rivier in China. Dat is de op één na langste rivier in China en wereldwijd op vijf na de langste (5464 kilometer lang en gemiddeld 500 meter breed). De omstandigheden waren prima: een ijsdikte van meer dan 60 cm, de temperatuur weliswaar voortdurend zo’n 6 graden onder nul, maar bijna constant zonnig!

Hier op het Baikalmeer lijkt het enigszins anders: een onmetelijk grote ijsvlakte, de koude wind die om je heen waait en het gevoel dat je – behalve dat je met een groepje mede-liefhebbers de elementen trotseert – naar de eindeloos lijkende en dus onbereikbare horizon schaatst! Onder zowel dreigende wolken, als ook onder een aangenaam zonnetje, zal het een grensverleggende uitdaging worden voor sporters en avonturiers. Voorovergebogen op de schaats naar ‘het einde der tijden’ glijden op deze ijsvloer.

DSC_0053

Ik ben blij dat ik er via de website www.fitavontuurlijkesportreizen.nl voor gekozen heb: stoeien en strijden met de elementen, maar tegelijkertijd de ruimte en de vrijheid ervaren, alsof de horizon aan de einder inderdaad ‘eindeloos’ is! Een ongekende schaatsbeleving die mij, als doorgewinterde liefhebber nog lang zal heugen …. in alleen maar positieve zin! Laat ik dus snel mijn Facebook-vrienden hiervan op de hoogte brengen, zodat ook zij zullen kunnen genieten van het ijs op het Baikalmeer, daar in dat verre Zuid-Siberië!