Emotionele waarde

Emotionele waarde // 22 mei 2017

In de blog van 4 mei j.l. is gewezen op het effect van sporten en bewegen. In het Human Capital Model van Richard Bailey worden in totaal 79 effecten van bewegen benoemd. Deze effecten worden vervolgens ingedeeld op basis van zes kernwaarden: fysieke waarde, emotionele waarde, sociale waarde, persoonlijke waarde, intellectuele waarde en financiële waarde. Deze kernwaarden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Effecten en veranderingen binnen de ene kernwaarde hebben invloed op andere kernwaarden.

Deze keer expliciet iets over de emotionele waarde:

Behalve de fysieke voordelen is er genoeg bewijs dat lichaamsbeweging ook van invloed is op iemands emotioneel welzijn, vooral bij kinderen en jongeren. Het bewijs is vooral sterk als het om zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde gaat. Activiteiten die gestructureerd worden aangeboden, zoals een gymles op school of avontuurlijke sportreizen door FIT (!), worden geassocieerd met een hogere tevredenheid met het leven. Het is bewezen dat lichaamsbeweging positieve invloed heeft op emotionele stoornissen en stemmingsstoornissen. Beweging heeft hetzelfde effect als antidepressiva. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je lichaam efficiënter om kan gaan met angst en stress, zelfs het ontstaan ervan tegen kan gaan!

  

Sommige onderzoeken richtten zich op de invloed van bewegen bij specifieke doelgroepen, zoals vrouwen en risicojongeren. Hieruit blijkt dat bewegen vrouwen meer in hun kracht kan zetten en bij jongeren hun zelfvertrouwen kan vergroten.

Positieve ontwikkelingen in emotionele waarde door sport zullen echter niet automatisch gebeuren door als kind of als volwassene lid te worden van een sportvereniging. De resultaten zijn afhankelijk van veel andere factoren waarbij het sociaal klimaat (leraren, trainers en andere volwassenen) een belangrijke rol speelt. Daarom is het des te uitdagender om je eens te verdiepen in het aanbod van FIT Avontuurlijke Sportreizen (zie www.fitavontuurlijkesportreizen.nl). Haar activiteiten – zo kan door velen uit eigen ervaring worden bevestigd! – dragen wel degelijk bij tot positieve ontwikkelingen in emotionele waarde. Vertel dat dus zoveel mogelijk aan jouw Facebook-vrienden en wie weet, ervaar je mét hen deze waarde tijdens het mountainbiken, schaatsen, wielrennen, lopen of wandelen. Tot dan!