Er wacht een schaats-gretige natie … nog veel informatie !

Er wacht een schaats-gretige natie … nog veel informatie ! // 22 jun 2016

Ik ben opnieuw tijdens een informatiebijeenkomst enorm geïnspireerd geraakt door de eigen ervaringen van Stefan Rasing, directeur/eigenaar van FIT Avontuurlijke Sportreizen. Hij presenteerde over de komende schaatsreizen naar China en Zuid-Siberië. En, terugrijdend naar huis, zag ik het al voor me: het is voorjaar 2017; ik begin aan een schaatstocht over de eindeloos lijkende ijsvlakte van het Baikalmeer. Hij had mij al eens zo ver gekregen om in te schrijven voor een aantal ‘ritjes’ over het ijs van de Huanghe, de Gele Rivier in China. De omstandigheden waren prima: een ijsdikte van meer dan 60 cm, de temperatuur weliswaar voortdurend zo’n 6 graden onder nul, maar bijna constant zonnig! Ook daar kunnen Nederlandse schaatsliefhebbers volgend voorjaar hun hart ophalen, maar deze keer kies ik voor Zuid-Siberië!

Eugene Rudykh.5

Hier op het Baikalmeer lijkt het enigszins anders: een onmetelijk grote ijsvlakte, de koude wind die om je heen waait en het gevoel dat je – behalve dat je met een groepje mede-liefhebbers de elementen trotseert – naar de eindeloos lijkende en dus onbereikbare horizon schaatst! Onder zowel dreigende wolken, als ook onder een aangenaam zonnetje, zal het een grensverleggende uitdaging worden voor sporters en avonturiers. Voorovergebogen op de schaats naar ‘het einde der tijden’ glijden op deze ijsvloer.

Siberie Schaatser op meer

Ik ben blij dat ik er via de website www.fitavontuurlijkesportreizen.nl voor gekozen heb: stoeien en strijden met de elementen, maar tegelijkertijd de ruimte en de vrijheid ervaren, alsof de horizon aan de einder inderdaad ‘eindeloos’ is! Een ongekende schaatsbeleving die mij, als doorgewinterde liefhebber nog lang zal heugen …. ik bedoel: in positieve zin!

Laat ik dus vandaag nog zo snel mogelijk mijn Facebook-vrienden hiervan op de hoogte brengen, zodat ook zij zullen kunnen genieten van het ijs op het Baikalmeer, daar in dat verre Zuid-Siberië. Ik raad hen (en iedereen die dit leest!) aan om de verschillende dat van de informatiebijeenkomsten in september en oktober a.s. te checken. Ik hoop dat ik hen daar terug zal zien en ze mee zullen schaatsen!