Fietsen … gedurende vele uren … omringd door ‘oude’ culturen!

Fietsen … gedurende vele uren … omringd door ‘oude’ culturen! // 25 mei 2016

Rhodos behoort tot de eilandengroep Dodekanesos en ligt in het zuidoosten van Griekenland. De totale oppervlakte van Rhodos beslaat 1398 vierkante kilometer, dus een stuk compacter dan Kreta. Rhodos was al vroeg bewoond. Ongeveer 1500 jaar voor het begin van onze jaartelling vestigden de Minoïers zich op Rhodos en vormden daarmee de daar vroegst bekende beschaving. Ongeveer honderd jaar later vestigden de Achaeërs zich ook op Rhodos. Eeuwenlang is er sprake geweest van een bloeitijd van de Helleense cultuur, met Rhodos als één van de belangrijkere eilanden (volgens één van de vele mythes is eiland uit Apollo, god van de zon, en de nimf Rhodos, dochter van Poseidon, god van de zee). De opkomst van het Romeinse Rijk heeft een einde gemaakt aan het tijdperk van de Griekse cultuur. Gedurende bijna vier eeuwen is Rhodos onderdeel geweest van het Ottomaanse Rijk. De Italianen waren van 1912 tot 1948 de laatste bezetters van Rhodos. Sinds 1948 is Rhodos onderdeel van Griekenland.

Fietser-op-weg-omhoog   Lindos-kasteel

Het landschap van Rhodos is bergachtig, met de in het westen gelegen berg Attaviros als hoogste punt van het eiland. De top van Attaviros heeft een hoogte van 1215 meter boven de zeespiegel. In tegenstelling tot veel andere eilanden in de regio heeft Rhodos geen droog en rotsachtig uiterlijk. Rhodos is dankzij de vele bomen en struiken een groen eiland. Op Rhodos staan veel naaldbomen en olijfbomen, maar ook voldoende bomen en planten die vooral in het voorjaar zorgen voor veel prachtige gekleurde bloemen.

Allemaal redenen waarom Rhodos in het totaal-programma van FIT Avontuurlijke Sportreizen een ideale plek vormt om te fietsen, zowel op de racefiets als op de mountainbike. Het natuurlijke terrein en zijn unieke omgeving bieden spannende routes voor mountainbikers op talloze off-road paden over heuvels, langs azuur blauw water en door prachtige bossen. Ook de voor racefietsen uitgezette tochten voeren langs de vele, vele overblijfselen van de Griekse en Romeinse oudheid.

bike-e1453830316732   Rhodos RF Eucalyptuslaan    Rhodos RF Profitis

Dus, fiets-liefhebbers, op beide vormen van ‘het stalen ros’ zullen jullie je eindeloos kunnen laven aan zowel inspanning als ontspanning. En na het rond laten draaien van de trappers is er uitgebreide aandacht voor zowel historie als actualiteit: prachtige culturele ‘souvenirs’ (herinneringen aan de oudheid!), als ook genieten van alle heerlijkheden van nu! Elkaar hierover inlichten via Facebook garandeert dan ook dat je in groepsverband helemaal ‘los’ kunt op Rhodos!