Idolaat van schaatsen …. ook op plaatsen, zó desolaat!

Idolaat van schaatsen …. ook op plaatsen, zó desolaat! // 31 mei 2016

Stel je het volgende voor: schaatsen over een spiegelgladde ijsvloer, kilometers onaangetast ijs voor de voeten, een grenzeloze ruimte om je heen, een gevoel van wérkelijke vrijheid en een adembenemende omgeving. Het gevoel bekruipt je op de schaats naar het einde der tijden op deze planeet te rijden. Waar en wanneer? Op het Baikalmeer, begin 2017! Daar, in dat verre Zuid-Siberië, wacht een unieke schaatsuitdaging. Stoeien en strijden met de elementen, maar tegelijkertijd de volkomen verlaten ruimte en de vrijheid ervaren, alsof de horizon aan de einder inderdaad ‘eindeloos’ is!

Siberie schaatsers op meer    DSC_0053

Als in het winterseizoen de wateroppervlakte van dit diepste meer en grootste zoetwaterreservoir ter wereld bedekt raakt met een dikke laag ijs, ontkomt een échte schaatsliefhebber er niet aan om ‘de strijd met de elementen aan te gaan’. En als de schaatsen op de ijsvloer zijn gezet, de eerste bewegingen voorwaarts zijn gemaakt, dan ben je niet alleen wég, maar ook onvoorwaardelijk ‘gegrepen’! In warme kleding gestoken, het gelaat goed verborgen achter een warme sjaal snel je voort over de spiegelgladde ijsvloer van het Baikalmeer. Het zal een onvergetelijke belevenis en ervaring worden! In de greep van de koude wind, de ruimte, de vrijheid en de adembenemende omgeving, groeit deze beleving voor een Nederlandse schaatsliefhebber of avonturier uit tot een volstrekt unieke ervaring. Voortsnellend op de smalle ijzers, met de ‘muziek van het ijs’ als begeleidende orkestklank bij de wind, ontstaat een sfeer, die je bijna als een meditatie ervaart. Zoevend op je schaatsen lijkt het nét alsof de ijsvloer aan de verre horizon ineens ophoudt en je ‘het einde der tijden’ bereikt!

Eugene Rudykh.8

Niets is minder waar, het lijkt wel alsof er geen einde aan komt, zo eindeloos lang nodigt dit Baikalmeer uit tot die pure en unieke beleving! Het zal de ‘Tocht der Tochten’ worden, echt een ‘alternatieve’ schaatstocht met minstens hetzelfde heroïsche karakter als onze eigen Elfstedentocht! Ga voor verdere informatie naar www.fitavontuurlijkesportreizen.nl en wordt – als je net als zovelen idolaat van schaatsen bent – direct deelgenoot ervan! En breng alvast je Facebook-vrienden op de hoogte van boekingsmogelijkheden voor deze ’once-in-a-lifetime’ schaatservaring!