Kop in de wind …. zie maar, wat je hier van vindt!

Kop in de wind …. zie maar, wat je hier van vindt! // 21 mei 2016

Geïnspireerd door de beginregels van een vroeger ‘Boudewijn-de-Groot-lied’ en geheel aansluitend bij het prachtige totaal-programma van FIT Avontuurlijke Sportreizen, wordt dit een pleidooi voor FIETSEN!

86d315881b2586be7407a5d209a2e7f6

Fietsen is hartverwarmend
Waar je in de sportschool met gewichten vooral een mooier uiterlijk krijgt, draagt fietsen – samen met andere duursporten – bij aan je gezondheid. Zo is dagelijks een halfuur fietsen al genoeg om ervoor te zorgen dat je een betere conditie hebt en minder last hebt van een hoge bloeddruk. Daarbij is fietsen ook nog eens goed voor de flexibiliteit van je bloedvaten en loop je veel minder kans op een hartaanval.

Fietsen is weldadig voor spieren en gewrichten
Fietsen is een sport waarbij je je conditie traint en sterker wordt, zonder dat je je spieren en gewrichten enorm belast. Je hebt niet te maken met de impact van het hardlopen en ook niet met de risico’s van contactsporten zoals voetbal of rugby. Eigenlijk is fietsen een zittende, impact-loze sport.

Fietsen is inspannend ontspannen
Op de fiets geniet je, train je je lichaam en werk je aan je conditie en gezondheid. Vooral op de mountainbike, want dan rijd je zo technisch en actief met je lichaam dat je zonder het in de gaten te hebben ook je hele bovenlijf traint. Toch gaan ook fietsers naar de sportschool en doen ze aan krachttraining, maar dat is om nog sterker te worden, zodat ze op een heuveltje of tegen de wind in net wat beter door rijden. Functionele training is dat.

Fietsen maakt je vrolijk(er)
Hoe het komt is niet helemaal duidelijk, maar ergens halverwege fietstochtjes voelt men zich altijd weer opgefrist. Creatieve gedachten komen dan op gang en mensen gaan zelfs zingen. Er wordt gezegd dat dit door dopamine en endorfine komt. Deze stofjes – die door te bewegen extra vrijkomen in je hersenen – zijn instant happymakers. Echter, er gebeurt ook nog iets heel anders, iets belangrijkers: door te bewegen verlaag je het stresshormoon in je lijf waardoor het lichaam meer ontspannen aan voelt. Dit heeft effect op je hele zijn, je lijf en ademhaling komen tot rust, maar ook je hoofd.

Echte uitvinder fiets_3

Fietsen maakt ….
dat je nu naar www.fitavontuurlijkesportreizen.nl gaat en inschrijft voor een van de avontuurlijke sportevenementen voor de mountainbike of de racefiets. Dan kan al in de Ardennen zijn, dichter bij huis, of op het eiland Rhodos. Dan kan ook verder weg in Mongolië, in Vietnam of zelfs in Zuid-Afrika!
Het enthousiasme dat bij jou zal ontstaan vraagt op voorhand dan ook al om jouw Facebook-vrienden ook te interesseren voor dergelijke zowel inspannende als ontspannende belevenissen!

Véél fietsplezier …. waar dan ook!