Leerde je ze al kennen? Die nabije ‘Ardennen’!

Leerde je ze al kennen? Die nabije ‘Ardennen’! // 21 apr 2016

De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte in oostelijk België (een groot deel van Wallonië), Noord-Luxemburg en een klein stukje aangrenzend Frankrijk. Het is de westelijke uitloper van het Rijnlands leisteenplateau, een massief van leisteen, waartoe ook de Eifel, Hunsrück en de Taunus behoren.

      1920px-Meuse,_in_the_french_ardennes

Men onderscheidt een hoger gedeelte en een lager gedeelte in de Ardennen, de Hoge en de Lage Ardennen. De Hoge Ardennen, ten noorden van de Ourthe, herbergen de hoogste toppen, met Signaal van Botrange (694 meter) en Baraque Michel van 674 meter. Een andere top is de in het noorden van de provincie Luxemburg gelegen Baraque de Fraiture (652 meter). De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten, in het zuiden van de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg alsmede in het aangrenzende Frankrijk. De heuvels zijn over het algemeen nooit hoger dan 500 m. Talloze kleine rivieren ontspringen in het Ardense heuvelland, zoals de Amblève, de Ourthe en de Semois. In een aantal daarvan zijn stuwmeren aangelegd zoals onder andere bij Eupen en Robertville.
De afstand van de zee en het reliëf hebben een invloed op het klimaat. De Ardennen vormen de eerste hindernis voor buien die vanaf zee komen en zijn daarom zeer regenachtig. Ook is het er vanwege de hoogte over het algemeen 5° koeler dan in lagergelegen gebieden. In de maanden november tot maart is het een sneeuwrijk gebied en een sneeuwlaag van 50-60cm is geen uitzondering. In een zeer strenge winter met veel neerslag is op de Hoge Venen een sneeuwlaag van 70 cm niet uitgesloten.

800px-Semois

De Ardennen zijn dicht bebost en daardoor een aantrekkelijke biotoop voor wilde dieren, zoals wilde zwijnen, herten, roofvogels en lynxen. Ook zijn er bevers uitgezet. Deze dieren kun je tegenkomen in naald- en loofbossen, langs riviertjes, smalle ravijnen, grotten, watervallen, op glooiende heuvels en zompige moerasgronden. Heel begrijpelijk dus dat deze regio een walhalla is voor fietsers en wandelaars. En dat slechts op een paar uurtjes autorijden van waar dan ook in Nederland!

Bastion-1020x634

FIT Avontuurlijke Sportreizen organiseert er – ook dit jaar! – een fantastisch mountainbike reis door het authentieke pittoreske dorp Durbuy: de Ardennen Mountainbike Challenge 2016. Je fietst hier 2 dagen door een schitterend landschap en waant je in het historisch verleden. Uitdagende tracks, lange beklimmingen. Midden in schitterende natuur, dwars door snelstromende riviertjes. Tijdens deze ruige tocht door de Ardense bossen en weilanden kunnen we je, in overleg, ook andere outdoor activiteiten aanbieden, zoals kanovaren en kajakken.

Genoeg reden dus om een bezoek te brengen aan de website www.fitavontuurlijkesportreizen.nl en deze blog snel door te spelen naar je vrienden op Facebook!