Met de fiets aan de hand … ben ik aanbeland … in een prachtig ongerept en ruig land!

Met de fiets aan de hand … ben ik aanbeland … in een prachtig ongerept en ruig land! // 25 mei 2016

Mongolië: land van oneindige groene vlakten, bergen en rivieren, land van nomaden en kazakken in het westen van Mongolië, waar de grens met China en Rusland wordt gevormd. Dit betrekkelijk onbekende gebied is een fantastisch gebied voor een mountainbike avontuur. Ik fiets temidden van ongerepte natuur, geen auto’s, maar blauwe luchten en het prachtige Altaigebergte met zijn Kazachse nomaden, die nog jagen met paard en adelaar. Met uitsterven bedreigde Argali schapen zien en met een beetje geluk zelfs een sneeuwluipaard. Ik waan me terug in de tijd: het leven draait hier echt alleen om de primaire behoeften.

Kyrchystan 22 dagen Yurts    Altay incl start 2

Kilometers lang een goed verharde weg, die abrupt stopt en plaatsmaakt voor een stenige zandweg. Hobbels, horizontale richels, soms glijdend en stuiterend druk bezig om overeind te blijven en dan pas zien waar je écht bent: 360 graden om je heen kunnen kijken zonder een mens te zien; geen auto’s, geen huisjes of tenten. Ook is het muisstil op het geklapwiek van een enkele arend of een zoemend insect na. Terug op de mountainbike en met nieuwe moed de richels, stenen en zandvelden ontwijken. In de verte graast een groepje kamelen en verdwijnt een ruiter de bergen in. Is hij op weg naar zijn kudde in de bergen? Opnieuw even rustig te genieten van het uitzicht en de stilte van de Gobiwoestijn en de toppen van de Mongoolse Altai. Na een stevige klim met de wind in de rug verschijnt langzaam de volgende vallei met daarin het eerste Mongoolse dorp. Er stroomt een rivier door het plotseling erg groene dal met de witte puntjes van de honderden gers, de Mongoolse variant van de joert. Hier leven de mensen nog een nomadisch bestaan en trekken ze met hun kuddes en gers van zomer,- naar winterweides. Er is nauwelijks verkeer en het enige dat ik hoor is de rivier, de wind en het knisperende zand onder de wielen.

Kyrgystan 16 dagen biker    Mongolie incl Kazakken    Mongolie incl jongen met adelaar

Wat ik wil, is dat ook jij dit gaat ervaren! Kijk daarom zo snel als je kunt op de website www.fitavontuurlijkesportreizen.nl, waar je voor dit jaar voor deze reis nog kunt inschrijven. En vergeet dan ook niet jouw Facebook-vrienden hierover in te lichten! Want, gegarandeerd, ook zij zullen zich een dergelijke kans niet willen laten ontnemen. Ervaar desnoods in groepsverband datzelfde dat ik mocht ervaren in dit volstrekt ongerept en ruig … en daardoor uniek land!