Mountainbike Challenge Kyrgizstan 22 dagen

Ontdek het Zwitserland van Centraal Azië

Kyrgistan Start

Kyrgyzstan wordt wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd. Dit mountainbike-avontuur begint in Bishkek, de groene hoofdstad waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
Daarna volgen dagen van fietsen over hoge bergkammen en door de uitgestrekte dalen die Kyrystan kenmerken. Toerisme is er vrijwel niet, maar de bevolking is vriendelijk en nieuwsgierig naar vreemdelingen en je maakt snel contact met ze. De Kirgiezen zijn van oorsprong nomaden, maar tegenwoordig wonen de meeste ‘s winters in huizen. In de zomer trekken ze naar de dalen van de hoogvlakten, waar ze hun runderen, de yurt laten grazen. Dan leiden ze een trekkend bestaan, bouwen tenten die uit een houten skelet bestaat, waarover een lap vilt wordt getrokken.

De val van de Sovjet-Unie heeft zeker z’n sporen achtergelaten in deze voormalige lidstaat, want er is geen industrie meer en er zijn ook geen rijkdommen in de grond waar ze op kunnen terugvallen. De mijnbouw is sinds begin jaren negentig verwaarloosd en de mijndorpjes in de bergen zijn verlaten.

U gaat met de mountainbike naar één van de trekpleister van Kyrgyzstan is het natuurreservaat rond het Issyk-Köl-meer, dat 1600 meter boven de zeespiegel ligt en tussen de bergkammen van Küngey Alatau en het Terskey Alatau gebergte ligt ingeklemd. In dit meer testen vroeger de sovjets hun torpedo’s van de duikboten. In deze periode was dit gebied ook streng verboden voor buitenlanders. Bovendien werden rond het meer duizenden hectares met opium verbouwd.

Mountainbike Challenge Kyrgizstan 22 dagen

Wanneer in 2021: 5 juli.

Bij een groepsgrootte van minimaal 6 personen is deze reis te boeken op een datum in overleg.

Prijs (afhankelijk van inflatie): Vanaf € 2.425,=**

Groepsgrootte:
De reis gaat door bij een minimum van 6 deelnemers. U krijgt vier weken voor vertrekdatum bericht als de reis niet doorgaat.
Bij het bereiken van het minimum aantal deelnemers, krijgt u meteen bericht dat de reis wél doorgaat.
U kunt zich met uw eigen samengestelde groep en of individueel inschrijven.

** Zie Reis- en Prijsinfo

Contact
Stefan Rasing
(directeur Fit Avontuurlijke Sportieve reizen)
T: 06 – 42547010
M: info@fitavontuurlijkesportreizen.nl

RESERVEER NU

Reserveren is niet persé boeken!

VAN DAG TOT DAG PROGRAMMA

DAG 1
Internationale vlucht naar Bishkek, de hoofdstad van Kyrgizstan.

DAG 2 (D)
U wordt opgewacht op het vliegveld en vervolgens rijden we naar de Dzhailoo rivier in een schilderachtige bergomgeving met gletsjers. U overnacht in Yurts, vilten tenten waar de nomaden in overnachten. U kunt hier met 4-5 personen in slapen. Diner aan het meer. U heeft hier tijd te acclimatiseren, want u bevindt zich op 3.795 m hoogte.

DAG 3 (O-L-D)
Na het ontbijt begint de eerste etappe van onze Challenge. We beginnen met een 25 km stuk van de Tez Tor pas naar de Kegeti pas op 3.850 m hoogte. Daar lunchen we. Na de lunch is het nog 40 km fietsen naar Dem Alysh op 3.780m hoogte. We dineren en overnachten in een tentenkamp.

DAG 4 (O-L-D)
Na het ontbijt gaan we op weg naar onze eindbestemming voor vandaag Chaar Archa Pas op 3.061m hoogte. De lunch is na 60 km en daarna fietsen we nog 25 km over een stenen en dirt weg naar Chaar Archa Pas. We dineren en overnachten in tentenkamp.


Kyrgystan 22 dagenBeekje

DAG 5 (O-L-D)
Na het ontbijt fietsen we 40 km over een half stenen, gravel weg naar het begin van de Kara Keche Gorge. Na de lunch vervolgen we nogmaals 40 km in de Gorge. We overnachten in een tentenkamp op 2.684m hoogte.

DAG 6 (O-L-D)
We fietsen eerst naar de Kara Kech Pas (20km). In de pas zien we een caleidoscoop aan kleuren in een magnifiek berglandschap. Na de pas stoppen we voor de lunch op 3.384m hoogte. Daarna nogmaals 30 km fietsen naar het Zuidelijke deel van het Son Kul Meer. We overnachten in traditionele Yurts op 3.016m hoogte.

DAG 7 (O-L-D)
Vandaag starten we onze tocht van in totaal 60 km naar de noordkant van het Son Kul meer. Er zijn meer dan 18 kleine rivieren die in het meer uitmonden, maar slechts één die het meer uitstroomt; de Son Kul Rivier. We lunchen aan deze rivier. Son Kol is een paradijs voor de nomaden met uitgestrekte groene weiden voor hun vee. De winters zijn echter hard. We zien hier paarden, schapen, geiten, koeien, yaks en zelfs kamelen. Zonsondergangen zijn hier niet te beschrijven mooi! We overnachten in traditionele Yurts op 3.034m hoogte.

Kyrgystan 22 dagen paarden bij meer

DAG 8 (O-L-D)

Vandaag staat er een mooie tocht van 90 km op het programma, door de Teskei Torpu pas dalen we af naar 2.020m in Naryn. Daar overnachten we in een Guesthouse.

DAG 9 (O-L-D)
Vandaag fietsen we 50 km van Naryn naar Eki Naryn in een prachtige omgeving. Uiteraard stoppen we even voor de lunch. We hoeven vandaag niet teveel te klimmen en blijft op 2.250m hoogte. We dineren en overnachten in een tentenkamp.

DAG 10 (O-L-D)
We fietsen 50 km vandaag door onbewoond gebied  naar Oruk Tom op 2.725m en overnachten weer in een tentenkamp

DAG 11 (O-L-D)
Na het ontbijt vertrekken we voor een fietstocht van 65 km off-road via Archali naar de Jiluu Suu Hot Springs. Onderweg lunchen we. We dineren en overnachten in een tentenkamp op 3.000m hoogte.

DAG 12 (O-L-D)
Na het ontbijt fietsen we 35 km naar de Tosor Pas waar we magnifieke uitzichten hebben over de bergachtige omgeving. De pas is vrij moeilijk te berijden. Smalle wegen met hier en daar ijs en sneeuw. Uitkijken dus! Na deze moeilijk tocht stoppen we voor de lunch. Na de lunch fietsen we de resterende 45 km naar de zuidelijke kant van het beroemde Issyk Kul Meer naar het plaatsje Tosor. We overnachten in Yurts op 1.620m hoogte.

Kyrchystan 22 dagen Yurts

DAG 13 (O-L-D)
We fietsen eerst naar de Kkaza (Sprookjes) Canyon, die zijn naam ontleend aan de sprookjesachtige rotsformaties die door de wind zijn vervormd. Door de vormen hebben veel formaties namen gekregen die doen denken aan beroemde plaatsen en afbeeldingen . Zoals de Chinese Muur, Dinosaurussen, kastelen, slangen en draken. Naast deze kerkenbare vormen hebben de rotsformaties ook schitterende kleuren. Als we voldoende tijd hebben kan er onderweg en na de dag gezwommen worden in het meer. We overnachten in Yurts.

DAG 14 (O-L-D)
Na het ontbijt rijden we per bus naar Karakol. Na de lunch gaan we 40 km fietsen eerst door naaldbossen met vele verborgen bronnen, koud en warm. We bevinden ons in een mooi gebied met de pieken van de Ak Suu boven de 5.000m! Een landschap vol ravijnen en spectaculaire afgronden. We rijden door tot aan ons tentenkamp in de Arashan Gorge op 3.000m hoogte, waar we dineren en overnachten.

DAG 15 (O-L-D)
Na het ontbijt fietsen we vandaag 60 km door de Arashan Gorge naar Kok Kiya BC. Onderweg lunchen we. In Kiya overnachten we in een tentenkamp op 2.761m hoogte.

Kyrgystand 22 dagen Canyon

DAG 16 (O-L-D)
Na het ontbijt fietsen we 25 km naar de top van de Kok Kiya Karakyr pas op 3.822m. Hier heeft u een magnifiek uitzicht over het Tien Shan gebergte. Hier overnachten we in een tentenkamp.

DAG 17 (O-L-D)
Na het ontbijt fietsen we naar Enilchek, een dorpje in het Ak Suu District in het Zuid oosten van de Issuk Kul provincie. Het ligt aan de Saryjaz en de Engilchek rivieren. Na de sluiting van de mijn hier liep de populatie hier terug van 5000 naar 20 inwoners. Dit is ook het gebied waar naar men zegt een UFO crashte in 1991. Als we in totaal 70 km hebben afgelegd naar het tentenkamp op 2.500m hoogte.

DAG 18 (O-L-D)
Vandaag alweer de laatste dag fietsen naar nog grotere hoogte. In de 40 km die we vandaag afleggen stijgen we van 2.500 naar 4.000m naar Bomen Plantage en het tentenkamp.

DAG 19 (O-L-D)
Van Boom plantage fietsen we 40 km naar Maidadyr en dalen we van 4.00o naar 2.500. Overnachting in een tentenkamp.

DAG 20 (O-L-D)
Vandaag fietsen we niet, maar maken een mooie tocht per bus naar Karakol (180 km). Onderweg kunnen we zwemmen en lunchen we natuurlijk. Het diner en de overnachting is in een Guesthouse.

Kyrgystan 22 dagen kerk

DAG 21 (O-L-D)
Na het ontbijt rijden we naar Bishkek (400 km). Onderweg stoppen we bij de Burana toren uit de 11e eeuw. De toren ligt vlak bij de oude stad van Balasagun, de hoofdstad van de oude staat van de Karahanides. De ruïnes van Balasagun zijn een belangrijke toeristische attractie. We dineren en overnachten in een Guesthouse.

DAG 22 (O)
Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven van Bishkek gebracht voor uw terugvlucht naar Nederland.

Prijs: (afhankelijk van inflatie)
Vanaf € 2.425,=

 

Inbegrepen in de prijs

 • Alle overnachtingen: Guest house, Tentenkamp, Yurt
 • Slaapzakken, kussen en matras
 • Alle maaltijden volgens programma
 • Kookservice
 • Alle transfers
 • Tranport Baggage onderweg
 • Engels sprekende begeleiding
 • Gereedschap voor reparatie fietsen onderweg
 • Mineraal water 2 liter per dag per persoon
 • Medische kit
 • Satelliet telefoon
 • Entrees volgens programma

Niet inbegrepen in de prijs

 • Internationale retourvlucht vanaf € 525,=
 • Internationale transferkosten mountainbike ± € 200,=
 • Reis- en ziektekostenverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Eventuele visumkosten
 • Optionele excursies (raften, vilten tentenshow)

Visum
U kunt uw visum zelf regelen of dit door FIT avontuurlijke Sportreizen laten doen. U kunt dit bij de definitieve boeking aangeven.
U heeft voor het aanvragen van een visum een paspoort nodig dat tot minimaal 6 maanden na vertrek geldig is.

Deelnemersbijeenkomst
Na het reserveren of boeken van uw reis krijgt u van Fit avontuurlijke Sportreizen een uitnodiging voor een deelnemersbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u gedetailleerde achtergrondinformatie over uw reis en heeft u volop gelegenheid om vragen te stellen.

Voor wie
De recreatieve en goed getrainde sporter

Onze missie en visie
Fit Avontuurlijke Sportreizen biedt u de mogelijkheid om van uw duursport een avontuur te maken. Wij bieden sportreizen op plekken waar de natuur en cultuur nog vrijwel onaangetast is door het massa toerisme. FIT Avontuurlijke Sportreizen organiseert voor u het onverwachte, het onbekende in prachtige natuur gebieden. We laten u het basic buitenleven in andere landen ervaren afgewisseld met modernere leefomstandigheden. We werken nauw samen met de lokale bevolking en creëren werkgelegenheid en voorkomen zo vaak de trek naar de stad zodat oude tradities en culturen niet verloren gaan.

Van de sporters die deel hebben genomen aan een van onze reizen horen wij de volgende uitspraken:
“Verwonderd over de natuur en de afwisseling in de reis van traditioneel naar modern.” en “Verrast door het kijkje in het authentieke leven van de lokale bevolking.”
“Je start als individu, maar wordt uiteindelijk een groep.”
“Prettig dat er veel aandacht is voor het individuele prestatieniveau.”
“Geen extreem sport omdat het moet, maar je kunt wel tot je eigen max gaan.”