Mountainbike Challenge Kyrgizstan 16 dagen

Ontdek het Zwitserland van Centraal Azië

Kyrgistan 16 dagen Start

Kyrgyzstan wordt wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd. Dit mountainbike-avontuur begint in Bishkek, de groene hoofdstad waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
Daarna volgen dagen van fietsen over hoge bergkammen en door de uitgestrekte dalen die Kyrystan kenmerken. Toerisme is er vrijwel niet, maar de bevolking is vriendelijk en nieuwsgierig naar vreemdelingen en je maakt snel contact met ze. De Kirgiezen zijn van oorsprong nomaden, maar tegenwoordig wonen de meeste ‘s winters in huizen. In de zomer trekken ze naar de dalen van de hoogvlakten, waar ze hun runderen, de yurt laten grazen. Dan leiden ze een trekkend bestaan, bouwen tenten die uit een houten skelet bestaat, waarover een lap vilt wordt getrokken.

De val van de Sovjet-Unie heeft zeker z’n sporen achtergelaten in deze voormalige lidstaat, want er is geen industrie meer en er zijn ook geen rijkdommen in de grond waar ze op kunnen terugvallen. De mijnbouw is sinds begin jaren negentig verwaarloosd en de mijndorpjes in de bergen zijn verlaten.

U gaat met de mountainbike naar één van de trekpleister van Kyrgyzstan is het natuurreservaat rond het Issyk-Köl-meer, dat 1600 meter boven de zeespiegel ligt en tussen de bergkammen van Küngey Alatau en het Terskey Alatau gebergte ligt ingeklemd. In dit meer testen vroeger de sovjets hun torpedo’s van de duikboten. In deze periode was dit gebied ook streng verboden voor buitenlanders. Bovendien werden rond het meer duizenden hectares met opium verbouwd.

Kyrgystan 16 dagen kaartje

Mountainbike Challenge Kyrgizstan

16 dagen waarvan 10 dagen mountainbiken.

Wanneer in 2020: 14 juni en 2 augustus.

Bij een groepsgrootte van minimaal 6 personen is deze reis te boeken op een datum in overleg.

Prijs: € 1.895 ,= **

Groepsgrootte:
De reis gaat door bij een minimum van 6 deelnemers. U krijgt vier weken voor vertrekdatum bericht als de reis niet doorgaat.
Bij het bereiken van het minimum aantal deelnemers, krijgt u meteen bericht dat de reis wél doorgaat.
U kunt zich met uw eigen samengestelde groep en of individueel inschrijven.

** Zie Reis- en Prijsinfo

Contact
Stefan Rasing
(directeur Fit Avontuurlijke Sportieve reizen)
T: 06 – 42547010
M: info@fitavontuurlijkesportreizen.nl

RESERVEER NU

Reserveren is niet persé boeken!

VAN DAG TOT DAG PROGRAMMA

DAG 1
Internationale vlucht naar Bishkek, de hoofdstad Kyrgizstan.

DAG 2 (L-D)
U wordt opgewacht op het vliegveld en per bus naar de Chon Kemin Gorge gebracht (150km), een prachtige plek om te wennen aan de hoogte van 1.600m. Een schitterende vallei met bomen en sneeuwtoppen en gletsjers. Het diner en overnachting is in een Guesthouse.

DAG 3 (O-L-D)

Na het ontbijt fietsen we 20 km over een gravel pad naar de Kalmak Pas. Daarna nog 30 km fietsen naar Balykchi stad. Na het passeren van het Tokoi Reservoir op 1.700m lunch. Na de lunch gaan we verder met de bus naar Kochkor (60km). Kochkor is beroemd om zijn lokale handwerkkunsten. In de stad bezoeken we een familie waar viltproducten worden vervaardigd. Het diner en overnachting bij een lokale familie.

DAG 4 (O-L-D)
We fietsen vandaag van Kochkor naar de Chaar Archa Pas over met name gravel. Onderweg lunchen we. Na een fietstocht van in totaal 65 km overnachten we in een tentenkamp op 2.700m hoogte.

DAG 5 (O-L-D)
Na het ontbijt starten we met onze relatief vlakke etappe van vandaag door de Kara Keche Gorge. We fietsen vandaag 80 km waarna we overnachten in een tentenkamp op 2.648m

Kyrgystan 16 dagen biker

DAG 6 (O-L-D)
We fietsen eerst naar de Kara Kech Pas (20km). In de pas zien we een caleidoscoop aan kleuren in een magnifiek berglandschap. Na de pas stoppen we voor de lunch op 3.384m hoogte. Daarna nogmaals 30 km fietsen naar het zuidelijke deel van het Son Kul Meer. We overnachten in traditionele Yurts op 3.016m hoogte.

DAG 7 (O-L-D)
Vandaag starten we onze tocht van in totaal 60 km naar de noordkant van het Son Kul meer. Er zijn meer dan 18 kleine rivieren die in het meer uitmonden, maar slechts één die het meer uitstroomt; de Son Kul Rivier. We lunchen aan deze rivier. Son Kol is een paradijs voor de nomaden met uitgestrekte groene weiden voor hun vee. De winters zijn echter hard. We zien hier paarden, schapen, geiten, koeien, yaks en zelfs kamelen. Zonsondergangen zijn hier niet te beschrijven mooi! We overnachten in traditionele Yurts op 3.034m hoogte.

DAG 8 (O-L-D)
We fietsen eerst naar de Kalmak Ashuu Pas over half gravel wegen. Op weg naar de pas ziet u verassende natuur. Een stenen woestijn en eindeloze alpine weiden met prachtige bloemen waaronder edelweiss. Na 70 km overnachten we vlak bij de Kara Kudjur rivier in een tentenkamp op 2.700m.

Kyrgystan 16 dagen binnenkant tent

DAG 9 (O-L-D)
Voor vandaag staat een rit van 70 km op het programma, met een hoogteverschil van 2.845m. Veel klimmen en dalen dus vandaag. Op een hoogte vanuit 2.985m bereiken we het tentenkamp.

DAG 10 (O-L-D)
We fietsen vandaag 45 km door het prachtige berggebied van de Jalpak Bel pas, over gedeeltelijk ruiterpaden, onverharde wegen waar u zich vrijwel alleen op de wereld waant. We overnachten op 3.200m hoogte in een tentenkamp.

DAG 11 (O-L-D)
Na het ontbijt vertrekken we voor een fietstocht van 70 km off-road langs de Balgart Rivier naar de Jiluu Suu Hot Springs. Onderweg lunchen we en is er gelegenheid om in de natuurlijke heetwater-bronnen even te relaxen. We dineren en overnachten in een tentenkamp op 3.300m hoogte.

DAG 12 (O-L-D)
We fietsen via Tosor Pas 80 km en stappen vervolgens in de bus om de laatste 25 km naar Kaji Sai te overbruggen. Dit dorp is gelegen vlakbij het Ish Kul meer waar u een verfrissende duik in kunt nemen. We overnachten in een Guesthouse op 1.750m hoogte.

Kyrgystan 16 dagen bikers voor rotswand

DAG 13 (O-L-D)
Vandaag alweer de laatste fietsdag en we maken in totaal 25 km. We fietsen eerst naar de Skaza (Sprookjes) Canyon, die zijn naam ontleend aan de sprookjesachtige rotsformaties die door de wind zijn vervormd. Door de vormen hebben veel formaties namen gekregen die doen denken aan beroemde plaatsen en afbeeldingen. Zoals de Chinese Muur, Dinosaurussen, kastelen, slangen en draken. Naast deze herkenbare vormen hebben de rotsformaties ook schitterende kleuren. Als we voldoende tijd hebben kan er onderweg gezwommen worden in het meer. We overnachten in weer in een Guesthouse op 1.750m hoogte.

DAG 14 (O-L-D)
Na het ontbijt gaan we per bus terug naar de hoofdstad Bishkek (360km). We dineren en overnachten in een Guesthouse.

DAG 15 (O-L-D)
We hebben een city tour door Bishkek, de hoofdstad van Kyrgizstan en rijden naar het Ala Archa national Park. Het afscheidsdiner en de overnachting weer in het Guesthouse.

DAG 16 (O)
Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven van Bishkek gebracht voor uw terugvlucht naar Nederland.

Prijs: (afhankelijk van inflatie)
€ 1.895,= pp

Inbegrepen in de prijs

 • Alle overnachtingen: Guest house, Tentenkamp, Yurt
 • Alle maaltijden volgens programma
 • Alle transfers
 • Tranport Baggage onderweg
 • Engels sprekende begeleiding
 • Gereedschap voor reparatie fietsen onderweg
 • Mineraal water 2 liter per dag per persoon
 • Medische kit
 • Satelliet telefoon
 • Entrees volgens programma

Niet inbegrepen in de prijs

 • Internationale retourvlucht vanaf € 525,=
 • Internationale transferkosten mountainbike ± € 200,=
 • Reis- en ziektekostenverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Eventuele visumkosten
 • Optionele excursies (raften, vilten tapijten show)

Visum
U kunt uw visum zelf regelen of dit door FIT avontuurlijke Sportreizen laten doen. U kunt dit bij de definitieve boeking aangeven.
U heeft voor het aanvragen van een visum een paspoort nodig dat tot minimaal 6 maanden na vertrek geldig is.

Deelnemersbijeenkomst
Na het reserveren of boeken van uw reis krijgt u van Fit avontuurlijke Sportreizen een uitnodiging voor een deelnemersbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u gedetailleerde achtergrondinformatie over uw reis en heeft u volop gelegenheid om vragen te stellen.

Voor wie
De recreatieve en goed getrainde sporter

Onze missie en visie
Fit Avontuurlijke Sportreizen biedt u de mogelijkheid om van uw duursport een avontuur te maken. Wij bieden sportreizen op plekken waar de natuur en cultuur nog vrijwel onaangetast is door het massa toerisme. FIT Avontuurlijke Sportreizen organiseert voor u het onverwachte, het onbekende in prachtige natuur gebieden. We laten u het basic buitenleven in andere landen ervaren afgewisseld met modernere leefomstandigheden. We werken nauw samen met de lokale bevolking en creëren werkgelegenheid en voorkomen zo vaak de trek naar de stad zodat oude tradities en culturen niet verloren gaan.

Van de sporters die deel hebben genomen aan een van onze reizen horen wij de volgende uitspraken:
“Verwonderd over de natuur en de afwisseling in de reis van traditioneel naar modern.” en “Verrast door het kijkje in het authentieke leven van de lokale bevolking.”
“Je start als individu, maar wordt uiteindelijk een groep.”
“Prettig dat er veel aandacht is voor het individuele prestatieniveau.”
“Geen extreem sport omdat het moet, maar je kunt wel tot je eigen max gaan.”