Nu zie je … mountainbiken in Kirgyzië!

Nu zie je … mountainbiken in Kirgyzië! // 19 mei 2016

Kirgyzië ligt in Centraal Azië, ten westen van China en grenst aan geen enkele zee. De overige landen waar het aan grenst zijn Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan. De oppervlakte van Kirgyzië is 198.500 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer 6 keer zo groot als Nederland. Recent aangetroffen rotstekeningen vormen het bewijs dat Kirgyzië zo’n driehonderdduizend tot tweehonderdduizend jaar geleden bewoond was. De eerste geschreven bronnen zijn Chinese geschriften van ongeveer tweeduizend jaar voor Christus.

MTB China  Start

De landschappelijke afwisseling is groot. Van groene alpenweiden met hier en daar naald-en loofbossen tot maanlandschappen met kleurrijke rotsen. Op de achtergrond liggen de hoge bergen tot 4700 m hoogte met hun altijd besneeuwde toppen. Bijna het hele land is bedekt met bergen, waarvan velen boven de drieduizend meter. De meeste bergen behoren tot het Tian Shan-gebergte. In de bergen liggen vele meren, waaronder het Issyk Kul meer. Behalve de spectaculaire bergpieken zijn er ‘Kaska Suu’s ofwel zilveren rivieren, rustige dorpen, groene alpenweiden, tapijten van edelweiss en rode rotspartijen.

Kyrgistan 16 dagen Start 2

FIT Avontuurlijke Sportreizen biedt als onderdeel van haar totaalprogramma een tweetal ‘uitdagende’ mountainbike reizen aan. In de komende maanden juni, juli en augustus kan er weer gekozen worden uit reizen, variërend van 16 tot 22 dagen. Beide trips beginnen in Bishkek, de groene hoofdstad waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Daarna volgen dagen van fietsen over hoge bergkammen en door de uitgestrekte dalen die Kirgizië kenmerken. Per mountainbike tevens naar één van de trekpleisters van het land: het natuurreservaat rond het genoemde Issyk Kul meer, dat 1600 meter boven de zeespiegel en tussen de bergkammen van Küngey Alatau en het Terskey Alatau gebergte ingeklemd ligt.

Mongolie bikers met vee

Het land is sinds 1991 onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie en ligt voor de helft boven de 3000 meter hoogte. Alhoewel er enkele heuvelachtige mountainbike routes zijn uitgestippeld, zal er het meeste door de onmetelijke vlaktes gefietst worden en wordt er regelmatig contact gemaakt met de lokale bevolking. Deze bestaat veelal uit rondtrekkende nomaden, die een primitief bestaan leiden en tegelijkertijd een hartverwarmende gastvrijheid aan de dag leggen. Kijk snel op www.fitavontuurlijkesportreizen.nl, want er wacht je een sensationele reis en uitdagende sportbelevenissen, die je na thuiskomst – in positieve zin! – nog lang zullen heugen! Reden temeer om ook jouw Facebook-vrienden te wijzen op deze fantastische uitdaging. Zowel in sportief als in cultureel opzicht zullen ook zij nadien zeker niet teleurgesteld zijn!