“Qua herkomst (nog) onbekend … bij terugkomst (morgen!) ‘ongekend’ bekend!

“Qua herkomst (nog) onbekend … bij terugkomst (morgen!) ‘ongekend’ bekend! // 20 feb 2017

Als ‘s winters het ijs op sloten, plassen en vaarten dik genoeg is, raakt heel Nederland in de ban van schaatsen op natuurijs. Op scholen staat ineens een middagje schaatsen op het rooster. Iedere actualiteitenrubriek en praatprogramma heeft al snel een ‘mogelijke’ Elfstedentocht als hot item. En als de tocht dan doorgaat, is Nederland in alle lagen van haar bevolking uitzinnig. En buitenlanders snappen hier niets van, maar hebben er bijzondere waardering voor. Kortom: schaatsen is de échte volkscultuur van Nederland.

Schaatsen op ‘vreemde’ plaatsen. Hoe zit het daar mee? Welnu, het voelt als snel niet ‘vreemd’ meer aan, als de ware schaatsliefhebber de ijsvloer op stapt van de Weissensee in Oostenrijk, van het Lahtimeer in Finland, het Reschenmeer in Italië of het Orsameer in Zweden. Lokaties waar met name ‘Nederlanders’ – in het geval dat het thuisland geen bevroren wateroppervlakten te bieden heeft – graag deelnemen aan ‘alternatieve Elfstedentochten’!

  

Maar FIT Avontuurlijke Sportreizen is letterlijk (!) nog een (schaats)stapje verder gegaan. Terwijl je dit leest, legt haar leider, Stefan Rasing, de laatste kilometers af op het Baikalmeer in Zuid-Siberië. Na terugkeer – morgen! – kunnen de meegereisde schaatsliefhebbers verhalen over hun belevenissen in Zuid-Siberië. Het is zonder enige twijfel een grensverleggende uitdaging gebleken voor sporters en avonturiers, die voorovergebogen op de schaats naar ‘het einde der tijden’ zijn gegleden! Op de ijsvloer van het Baikalmeer genoten zij van een voor hen onbekende schaatsbeleving. Een die deze doorgewinterde liefhebbers nog lang zal heugen …. in dan ongekend positieve zin!

Neem zélf ook snel kennis van deze schaatsavonturen door www.fitavontuurlijkesportreizen.nl te raadplegen. Want ook volgend jaar staat deze unieke schaatstocht in Zuid-Siberië op het programma. Licht ook je vrienden op Facebook er direct over in. Want ook zij – en met hen zovele anderen! – zullen niet weten (onbekend als het voor hen wellicht (nog) is), hoe ongekend nieuw en mooi, uitdagend en fantastisch, dit evenement op het Baikalmeer zal uitgroeien tot een onuitwisbare beleving!