“Qua herkomst (nog) onbekend … bij terugkomst ‘ongekend’ bekend!

“Qua herkomst (nog) onbekend … bij terugkomst ‘ongekend’ bekend! // 25 apr 2016

Als ‘s winters het ijs op sloten, plassen en vaarten dik genoeg is, raakt heel Nederland in de ban van schaatsen op natuurijs. In iedere provincie worden schaatstochten en schaatswedstrijden georganiseerd. Op scholen staat ineens een middagje schaatsen op het rooster. Iedere actualiteitenrubriek en praatprogramma heeft al snel een ‘mogelijke’ Elfstedentocht als hot item. En als de tocht dan doorgaat, is Nederland in alle lagen van haar bevolking uitzinnig. En buitenlanders snappen hier niets van. Kortom: schaatsen is de échte volkscultuur van Nederland.

Schaatsen op ‘vreemde’ plaatsen. Hoe zit het daar mee? Welnu, het voelt als snel niet ‘vreemd’ meer aan, als de ware schaatsliefhebber de ijsvloer op stapt van de Weissensee in Oostenrijk, van het Lahtimeer in Finland, het Reschenmeer in Italië of het Orsameer in Zweden. Lokaties waar met name ‘Nederlanders’ – in het geval dat het thuisland geen bevroren wateroppervlakten te bieden heeft – graag deelnemen aan ‘alternatieve Elfstedentochten’!

Siberie schaatsers op meer     China 13 dagen schaatsen

Maar FIT Avontuurlijke Sportreizen is letterlijk (!) nog een (schaats)stapje verder gegaan. Zij biedt uitdagende schaatstochten aan die je meenemen over de ijsvloeren van de Huanghe, de Gele Rivier in China en op het Baikalmeer in Zuid-Siberië. Uit eigen ervaringen kunnen reeds vele schaatsliefhebbers verhalen over hun belevenissen in China; ook in het voorjaar van 2017 staat dit grandioze schaatsevenement op de agenda en is het open voor inschrijvingen door sportieve fanatici van de smalle ijzers! Maar….voor het eerst nodigt ook het genoemde Baikalmeer uit tot een fantastische ervaring op de schaats. Het zal een grensverleggende uitdaging blijken voor sporters en avonturiers, die voorovergebogen op de schaats naar ‘het einde der tijden’ willen glijden! Op de ijsvloer van het Baikalmeer wacht hen een tot nu toe onbekende schaatsbeleving. Een die doorgewinterde liefhebbers nog lang zal heugen …. in dan ongekend positieve zin!

DSC_0053

Neem snel kennis van deze schaatsavonturen door www.fitavontuurlijkesportreizen.nl te raadplegen en licht er daarna je vrienden op Facebook direct over in. Want ook zij – en met hen zovele anderen! – zullen niet weten (onbekend als het voor hen wellicht (nog) is), hoe ongekend nieuw en mooi, uitdagend en fantastisch, dit zal uitgroeien tot een onuitwisbare beleving!