Reisdetails op een rij … voor een unieke ‘schaatsenrijderij’!

Reisdetails op een rij … voor een unieke ‘schaatsenrijderij’! // 27 mei 2016

Voorjaar 2017: van Moskou naar Irkoetsk vliegen en vervolgens per bus naar het vissersdorp Sakhurta rijden. Daar eindelijk het bevroren water op voor een eerste warming-up op de maagdelijke ijsvloer van het Baikalmeer in Zuid-Siberië. Het ijs is hier meer dan een meter dik, glashelder, keihard, glad en met ongelooflijk sprookjesachtig mooie lange vormen. De tocht gaat van Sakhurta naar Boshaya Buguldeyka, zo’n 65 km verderop. Op de tweede schaatsdag staan de hoovercraft en de snowmobile gereed voor begeleiding, veiligheid, bagagevervoer, vervoer van etenswaar en andere benodigdheden.

DSC_0404     KazachstanStart 2

De schaatsen zijn geslepen. De tweede rit gaat van Bolshaya Buguldeyka naar Bolshoe Goloustnoye, 70 km in totaal. Na deze tocht is het bij een familie genieten van de maaltijd met Siberische specialiteiten. Er is nog de gelegenheid om langs het Ushkanja Pad naar het Probaikalskij Natuurpark (5 km) te gaan. In het dal aan de oever van het meer staan vier houten huizen waarin overnacht wordt . In de aan het meer gelegen Russische banya (sauna) is het mogelijk om heerlijk te ontspannen.
Op de derde dag worden de schaatsen ‘ondergebonden’ voor een tocht van 60 km van van Bolshoe Goloustnoye naar Listvyanka. Listvyanka is een dorpje dat ook wel de Bailkal-riviera genoemd. Het is een toeristische plek waar de meeste reizigers verblijven als ze het Bailkalmeer bezoeken. In Listvyanka is er een onderkomen in een eco-vriendelijk hostel. Het uitzicht is hier prachtig en de omgeving is heel rustgevend. Behalve een paar restaurantjes, is het ook mogelijk om per hoovercraft een prachtige tocht over het bevroren meer te maken of een spectaculaire tocht per hondenslee of sneeuwscooter. En zelfs cross-country skieën is een optie.

China 13 dagen schaatsen

Met een gevoel van spijt volgt dan de busrit terug naar Irkoetsk, van waaruit teruggevlogen wordt naar Moskou en vervolgens naar Schiphol. Thuis ontstaat dan het besef, dat zich wérkelijk iets unieks voltrokken heeft: een geweldig schaatsavontuur dat z’n gelijke niet heeft! Dat allemaal naar aanleiding van een bezoek aan de website www.fitavontuurlijkesportreizen.nl! En dus alle reden om zoveel mogelijk Facebook-vrienden hiervan op de hoogte te brengen. Want, zeker weten, ook zij zullen genieten van een onvergetelijke ‘schaatsenrijderij’ daar op het Baikalmeer in Zuid-Siberië!