Schaatsen in China en Siberië … hier moet je meer over leren … dit valt eenvoudigweg niet te relativeren!

Schaatsen in China en Siberië … hier moet je meer over leren … dit valt eenvoudigweg niet te relativeren! // 06 okt 2016

Niet op één van die prachtig geprepareerde ijsbanen – zowel overdekt als in de open lucht – in welke bekende stad dan ook in Europa of Amerika.  Niet op een tussen bergmassieven verscholen, bevroren meer ergens in Oostenrijk of meer noordelijk in Zweden of Finland.

Stefan-Rasing-200x257    slide_11

Nee, eindeloos schaatsen op een spiegelgladde ijsvloer, die het grootste zoetwatermeer in de wereld bedekt: het Baikal-meer in Zuid-Siberië. Of zoevend op dunne stalen buizen over het ijs op de Huanghe, de Gele Rivier in China. Over ongeveer enkele maanden – aan het begin van 2017 en in het vroege voorjaar – is dit (weer!) mogelijk en wordt deze locaties opnieuw de toekomstige ‘settings’ voor vele fanatieke en ambitieuze schaatsers.

Als in het winterseizoen deze wateroppervlakten bedekt raken met een dikke laag ijs, ontkomt een échte schaatsliefhebber er niet aan om ‘de strijd met de elementen aan te gaan’. Eens als je dan de schaatsen op de ijsvloer hebt gezet, de eerste bewegingen voorwaarts maakt, dan ben je niet alleen wég, maar ook onvoorwaardelijk ‘gegrepen’!

Siberie schaatsers op meer  Eugene Rudykh.3  DSC_0053

In die (figuurlijke) greep van de koude wind, de ruimte, de vrijheid en de adembenemende omgeving, groeit deze schaatsbeleving voor een Nederlandse sporter of avonturier uit tot een volstrekt unieke ervaring. Voortsnellend op die smalle ijzers, met de ‘muziek van het ijs’ als begeleidende orkestklank bij de wind, ontstaat een sfeer, die je bijna als een meditatie gewaarwordt. Nu eens niet op een yogamatje in een verwarmde zaal, maar buiten op het ijs omgeven door de elementen. Zoevend op je schaatsen lijkt het nét alsof de ijsvloer aan de verre horizon ineens ophoudt en je ‘het einde der tijden’ bereikt!

Ga deze uitdaging aan, sluit je aan bij het groepje reeds duidelijk geïnteresseerden! Je gaat eindeloze schaatstochten meemaken, die je daarna je hele leven lang bij zullen blijven. Wat een toekomstperspectief! En laat dit je inspireren om ook jouw Facebook-vrienden hiervan op de hoogte te brengen. Wie weet sluiten zij zich ook aan en zul je in 2017 mét hen schaatsen daar in China of in Zuid-Siberië!