Uit eigen ondervinding: geen Muur van scheiding, maar van binding!

Uit eigen ondervinding: geen Muur van scheiding, maar van binding! // 27 apr 2016

De Chinese Muur of Grote Muur is een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingslinie in het noorden van China. De ruim 6.000 kilometer lange muur moest het Chinees Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren. De Muur heeft tientallen poorten, die gebruikt werden voor de strak geregelde handel met de steppenvolken. De meest oostelijke poort is Shanhaiguan aan de Golf van Bohai, de meest westelijke poort is Jiayuguan in de gelijknamige stadsprefectuur. Deze laatste poort werd veel gebruikt door reizigers op de zijderoute.

China 13 dagen muur

Wat de Chinese Muur wordt genoemd, is in werkelijkheid een verzameling van vele lange muren die in verschillende perioden van de Chinese geschiedenis zijn gebouwd. Vanaf het begin is het meer dan een verdedigingslinie geweest: het was de grens met de beschaafde wereld! Zoals een stadsmuur fysiek en bestuurlijk haar ingezetenen beschermde, zo scheidde de Chinese Muur de georganiseerde wereld van landbouwers van de wanordelijke, barbaarse nomaden van de steppe. ‘Binnen de Muur’ betekende dus in de vertrouwde handen van de beschaafde wereld.

Ook tijdens een aantal programma’s – ook in 2017! – van FIT Avontuurlijke Sportreizen, doemt de Chinese Muur op voor de ogen van de avontuurlijke sporters! Terwijl zij op de schaats voortsuizen over de Huanghe, de Gele Rivier hier in China, die zich als een enorme slang door een schitterend landschap slingert, zien zij restanten van deze langste verdedigingslinie ter wereld. En wees ervan overtuigd, dat – naast het genieten van het uitdagende en sportieve avontuur – ook het historisch en cultureel besef je terugbrengt naar lang vervlogen tijden. Momenten die voor dit deel van de wereld van even grote betekenis zijn geweest als de ontwikkeling van de Westerse wereld!

Ervaar het dus maar zélf door, vóór de smalle ijzers onder te ‘binden’, eerst de website www.fitavontuurlijkesportreizen.nl te raadplegen. Ongetwijfeld zul je daarna direct ook al jouw vrienden op Facebook willen informeren over deze unieke mogelijkheid!