Unieke schaatsexpeditie op het Baikalmeer in Zuid-Siberië! Deel 1

Unieke schaatsexpeditie op het Baikalmeer in Zuid-Siberië! Deel 1 // 01 mrt 2017

Vorige week in Zuid-Siberië: een groep enthousiaste Nederlandse en Russische schaatsers reisden af naar een unieke plek in de wereld: het Baikalmeer in Zuid-Siberië! De schaatskoorts had weer eens zijn werk gedaan! Doorgewinterde liefhebbers op de smalle ijzers, die de strijd met de elementen én met zichzelf aangingen. Het werd een winters festijn van schaatsen op de onafzienbare ijsvlakte met een totale oppervlakte van bijna 32.000 km² en strijden tegen ongekende weers- en ijsomstandigheden!

  

Voor het eerst in de geschiedenis gingen 30 Nederlanders dit schaatsavontuur aan. Daar voegde zich uit een groep van 50 vier Russische schaatsers bij, terwijl 12 Russische deelnemers zich fietsend (met spikes!) over het ijs bewogen. Vooraf ontvingen deze ‘schaatsfanaten’ een “Lijst van (schaats)benodigdheden, waaronder gezichtsbeschermers in de vorm van bv. neopreenmaskers, ijsprikkers en ijsstokken, een rugzak om de eigen proviand en extra (droge) kleren in op te bergen en een thermoskan met heet water.

  

Sinds lange tijd – dit schaatsevenement werd reeds vijf keer eerder door een Russische organisatie gerealiseerd – waren de omstandigheden op het Baikalmeer erg zwaar. In eerste instantie de temperatuur van -10 à -15 graden Celsius, die met een windje erbij een nog lagere gevoelstemperatuur opleverde. Op de tweede plaats, het ijs was niet vlak, soms bedekt met sneeuw maar vooral met ruwere delen, door de intensieve en omvangrijke ‘kistwerking’. Dit kruiende ijs maakte dat de schaatsslag over het algemeen wel gemaakt kon worden maar meer met behulp van een ‘schaats-langlauf beweging. Dit als een slang slalommend was erg intensief en zwaar en zorgden er voor dat tijdens de verschillende tochten wel 40% meer meters gemaakt werden. De schaatsafstanden waren hemelsbreed over de drie dagtochten van het plaatsje MRS  naar Lystvianka respectievelijk  80km, 80km en 45 kilometer. Op de tweede dag werden de schaatsers getrakteerd op een forse frontale tegenwind, windkracht 4 tot 5 met sneeuwval dat het zicht flink belemmerde.

 

(Wordt vervolgd!)