Unieke schaatsexpeditie op het Baikalmeer in Zuid-Siberië! Deel 2

Unieke schaatsexpeditie op het Baikalmeer in Zuid-Siberië! Deel 2 // 06 mrt 2017

(vervolg)

Het werd een schaatsexpeditie die, samen met de Russen, in alle opzichten tot verbroedering leidde: zowel bij de voorbereiding als bij de uitvoering was de samenwerking tussen sporters, de lokale bevolking en de organisatoren voorbeeldig! Werken met buddy’s is noodzakelijk: elkaar screenen op het feit dat je goed bent aangekleed (met temperaturen rond -25/30 graden), op het ijs lunchen (voedingsrepen die niet bevriezen) en controle op vochtige handschoenen (zweet zorgt voor bevriezing van handen). Dan slapen langs het Baikal meer in houten chalets die alleen in de zomer geheel ingericht zijn en gebruikt worden. Nu door de Russen speciaal opengesteld en zo goed als mogelijk warm gestookt.

  

De Russische organisatie had niets aan het toeval overgelaten en gezorgd voor optimale bescherming van en veiligheid voor de schaatsers. Steeds een hovercraft in de buurt met een GPS-systeem voor voortdurende bepaling van locatie en materiaal en een rescue service: auto’s die met ongelooflijk grote banden er indrukwekkend uit zien. Mochten ze door het ijs zakken, dan blijven ze in het ontstane wak drijven!

  

Al met al een werkelijk unieke schaatsexpeditie om met veel herinnering op terug te zien. Glijdend over een onafzienlijke ijsvlakte, de horizon tegemoet gaan! Eén met de omgeving, één met elkaar! Voor de rest is er niets en niemand te bekennen. Je al schaatsend voortbewegen over een ijspiste, die de omvang heeft van het land België! Er lijkt geen einde aan te komen met een horizon, die onbereikbaar lijkt. En het enige waardoor je je omgeven weet, behalve de mee schaatsende ‘makkers’, is de koude lucht van Zuid-Siberië, de soms stralende zon, dan weer de dreigende luchten boven het Baikalmeer. Ingrediënten van een schaatsevenement dat zijn gelijke niet kent. Schaatsen op zo’n plek en in dit soort omstandigheden verbroedert en verbindt. Zoals bij FIT Avontuurlijke Sportreizen sport sowieso, maar hier wel héél speciaal, wordt de lokale bevolking er actief bij betrokken! Op deze wijze het ‘onbekende’ tegemoet treden, af en toe op elkaar aangewezen zijn én wederom in contact komen met tot nu nauwelijks bekende volksculturen en tradities.

Dit zal iedere schaatsliefhebber aanspreken en zet er toe aan om er op uitgebreide schaal ‘ruchtbaarheid’ aan te geven. Nederland, als schaatsnatie, verlegt haar grenzen naar ijsvlakten, waar nomadisch Russische bevolkingsgroepen zich net zo eindeloos verbazen, als dat de ijsvlakte zich voor de ‘Hollanders’ aftekent: de horizon nodigt de schaatsers uit voort te glijden naar het einde der tijden!