Rhodos Racecycling Challenge

Rhdos RF Start

Rhodos is het grootste eiland van de Dodecanese en het bevindt zich in het zuidoosten van de Egeïsche zee met bergen en vlaktes vol met olijfbomen, de zand of kiezelstranden. Rhodos is een langwerpig eiland met helemaal in het noorden de hoofdstad Rhodos-stad.

Door de fantastisch infrastructuur van het eiland is het mogelijk om fikse fietstochten te maken, bv Coast tot Coast. Onderweg is een goede kennismaking met de Griekse cultuur, natuur en keuken prima mogelijk. Mede door de gastvrijheid van de lokale  bevolking.

Rhodos Racecycling Challenge

Wanneer: 
De reis vindt plaats op een door u gewenste periode in april, mei, juni, september of oktober 2024!

Deze reis vindt elk jaar plaats.

Prijs:
€ 995,= p.p **

Groepsgrootte
De reis gaat door bij een minimum van 6 deelnemers. U krijgt 4 weken voor de vertrekdatum bericht als de reis niet doorgaat.
Bij het bereiken van het minimum aantal deelnemers, krijgt u meteen bericht dat de reis wél doorgaat.

** Zie Reis- en Prijsinfo

Contact
Stefan Rasing
(directeur Fit Avontuurlijke Sportieve reizen)
T: 06 – 42547010
M: info@fitavontuurlijkesportreizen.nl

RESERVEER NU

Reserveren is niet persé boeken!

VAN DAG TOT DAG PROGRAMMA

DAG 1 (D)
Vlucht naar Rhodos, en transfer per taxi naar hotel Meliton in Theologos (7 km). Het hotel met zwembad, ligt in het groen net buiten het dorp. Uitreiken van de huurfietsen en rijklaar maken eigen fietsen. Indien gewenst en de tijd dit toelaat: inrijrondje.
Diner op het oude dorpsplein van Theologos.

DAG 2 (O-D)
Vandaag staat de Coast to Coast rit op het programma, 84 km. De route duikt van de westkust de groene binnenlanden van Rhodos in. In de buurt van de vlindervallei Petaloudes (vlinderseizoen juni-september) begint een ferme klim langs het Kalopetraklooster naar een koffieterras op de pashoogte. Afdaling via Psinthos naar de oostkust bij Afandou. Gedeeltelijk pal langs zee gaat het naar Kolimbia en daar door een indrukwekkende eucalyptuslaan opnieuw het binnenland in.

Rhodos RF Eucalyptuslaan

Via een kleine weg wordt geklommen naar Archangellos, de op-één-na grootste plaats van Rhodos. Na een dal vol sinaasappelbomen volgt een steile klim over een splinternieuwe weg door een ongerept en onbewoond landschap. De weg komt uit in Apollona aan de voet van de bergketen Profitis Ilias die vanuit het zuiden beklommen worden (stukken boven de 10%). Over de bosrijke kam gaat het oostwaarts en dan volgt de afdaling terug naar de westkust.
Diner aan zee en overnachting in Theologos.

DAG 3 (O-D)
De rit van vandaag heet ‘Op weg naar de wijn”, 80 km. Pal langs de westkust gaat het naar het zuiden, tussen Soroni en Kalavarda onderbroken door een mooie lus met een niet te zware klim door het binnenland. Net voor Kalavarda kan een bezoek aan een lokale wijngaard geprogrammeerd worden. Voorbij Kalavarda liggen de resten van de antieke stad Kamiros op een prachtige locatie. Daarna volgt een prachtig stuk ongerepte kust. Na de vissershaven van Skala Kamiros is het gedaan met de vlakke en licht klimmende aanloop: met 10% klimt het naar Kritinia en daarna volgt een traject dat voortdurend op en neer gaat. Hierbij gaat de route tegen de klok in om de Ataviros heen, de hoogste berg van Rhodos. Tegen de flanken van deze berg ligt het wijndorp Embonas, waar de grote wijnkelders van Emery en verschillende kleineren wijnhuizen bezocht en beproefd kunnen worden. Hotel Ataviros is het enige hotel van Embonas en wordt gerund door een vriendelijke Griekse familie. Het hotel heeft een van de mooiste en mooist gelegen zwembaden van Rhodos. Diner in het hotel (aan het zwembad).

Rhodos RF Profitis

DAG 4 (O-D)
Vandaag een vrij te besteden dag. Tijd voor wijnproeverij, luieren aan het zwembad of een wandeling door de wijngaarden (7 km). Voor wie dat wil, kunnen er mountainbikes worden geleverd waarmee de Ataviros beklommen kan worden. De rit naar de top is deels (5 km) onverhard, flink steil en bijzonder mooi, en eindigt op het dak van het eiland (heen en terug samen ruim 30 km). Diner in het dorp, overnachting weer in Hotel Ataviros.

DAG 5 (O-D)
Onze rit van vandaag is een Kloosterrondgang van in totaal 107 km. Langs de westflank van de Ataviros gaat het door het honingdorp Siana. Bij Christos Corner in Monolithos is niet alleen de koffie lekker en het uitzicht mooi maar er is vaak ook overheerlijk Grieks gebak. Een lange afdaling leidt naar Apolakkia met zijn levendige dorpsplein. Voor de laatste keer gaat het pal langs de westelijke kunt voordat de steile klim naar het eerste klooster op deze rondgang voert. Dit Skiadiklooster is het oudste van het eiland en ligt in een totaal onbewoonde streek. De gasten, dus ook de fietsers worden ontvangen met water en een koekje. Mesanagros is het volgende dorp en waarschijnlijk het meest geïsoleerde van het eiland. De taverna van Michalis is beroemd geworden doordat het in een Duits reisgidsje werd genoemd. Tijdens de afdaling gaat de route door Lachania waar het zijstraatje naar het mooie dorpsplein de moeite loont.

Rhodos RF Fietser op weg omhoog

Tijdens de circa tien vlakke kilometers langs de oostkust kan er worden uitgerust en bijgetankt voor het volgende bergtraject: eerste steil naar Asklipio met de oudste kerk van Rhodos en dan meer geleidelijk naar Moni Thari, het tweede klooster, met een prachtige byzantijnse kerk. Laèrma is het laatste dorp langs de route en over een splinternieuwe weg met steile bochten klimt u weer tegen de flanken van de Ataviros op. Diner en overnachting in Hotel Ataviros.

DAG 6 (O-D)
De laatste route op Rhodos (75 km) volgt grotendeels de waterscheiding tussen de west- en de oostkust. Daarbij gaat het in de volle lengte over de kam van Profitis Ilias, die vanuit de steile westkust beklommen wordt (4 km met 10%). Eleousa is een wat vreemde, vervallen Italiaanse garnizoensplaats, want Rhodos was tussen de wereldoorlogen Italiaans. Tussen Archipoli en Psinthos ligt een weg die steeds kort maar steil op en neer gaat. Na Psinthos moet nog een groene bergrug doorgestoken worden. Na Pastida volgt de beklimming van de Filerimos met bovenop restanten uit de oudheid (antieke stad) en de middeleeuwen (klooster).

Rhodos RF kerkje

Als daar belangstelling voor is, kan de Filerimos ook als tijdrit gereden worden. Via dezelfde weg omlaag en dan via de achterdeur Rhodos-stad in. Die achterdeur is een korte steile klim met vier haarspeldbochten.
De route gaat verder over de Monte Smits met een antiek tempel die zich goed leent voor een fotoshoot. Het beoogde hotel is Amphitryon op de grens van oude en nieuwe stad. De oude stad is geheel Unesco-erfgoed en is groot geworden in de tijd van de Kruisvaarders. De stadsmuur is nog geheel intact en omsluit met zijn 3 km lengte de volledige middeleeuwse stad. ’s Middags na aankomst en ’s avonds kan de oude binnenstand bekeken worden. Aansluitend is het diner ook in de oude binnenstad.

DAG 7 (O-D)
Om 09.00 uur vertrekt de boot naar Symi, een prachtig eilandje in de wateren tussen Rhodos en Turkije. De boot legt om 10.30 uur in het zuiden bij het grote en bezienswaardige klooster van Panormitis. Om 11.45 uur vaart de boot verder naar de hoofdplaats Symi in het noorden van het eiland, aankomst 12.30 uur. Symi is groot geworden als handelshaven, het genoot in de Turkse tijd bepaalde belastingvoordelen. Ook de sponsvisserij was er belangrijk. Daarom ook het stadje nog steeds rijk en staan de pastelkleurige huizen er prachtig bij, als een amfitheater rond de haven.
Om 16.30 uur wordt er weer ingescheept en om 18 uur is de boot weer in Rhodos.
Deze bootexcursie kan desgewenst prachtig met een fietstocht gecombineerd worden door van Panormatis naar Symi-stad te fietsen. Weliswaar slechts 20 km maar er moet wel naar 500 m hoogte geklommen worden. Het slotdiner is ’s avonds in restaurant Meltemi aan zee.

DAG 8 (O)
Fietsen inleveren of inpakken en transfer naar het vliegveld.
Bij een late vlucht kunnen we nog een extra fietstocht doen die dan zal eindigen in Kalavarda, onze thuisbasis. Dan vindt de transfer vanuit Kalavarda plaats.

Prijs:
€ 995,= p.p
voor de reis zoals beschreven in het dag tot dag programma. De reis is op maat aan te passen. Hieraan kunnen meerkosten verbonden zijn.

Inbegrepen in de prijs:

 • Internationale retourvlucht Nederland – Rhodos
 • alle binnenlandse transfers, incl bagagetransfers tussen de hotels
 • alle overnachtingen op basis van verblijf in 2 persoonskamers.
 • welkomstdrankje op dag 1
 • alle genoemde maaltijden
 • technische assistentie, wegenwachtservice; aan het eind van elke dag is onze fietsenmaker aanwezig in het aankomsthotel; hij geeft dan tevens uitleg over de rit van de volgende dag
 • routebeschrijvingen met kaartjes en/of routes op GPS
 • boottickets excursie Symi

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Internationale transfer van uw racefiets ± € 60,=
 • De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt € 135.
 • Alle niet genoemde maaltijden
 • Reis- en ziektekostenverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Optionele excursies
 • Deze reis kan gemaakt worden met eigen fiets (transfers tussen Airport en hotels inbegrepen). Ook is het mogelijk om op Rhodos racefietsen te huren. De prijs varieert per model van 130 tot 185 euro voor 7 dagen. De duurste is een fiets van Focus met carbonframe en afgemonteerd met Campagnolo Record. Wij reserveren de fiets bij de verhuurder, de huurder betaalt ter plaatse aan de verhuurder.

Deelnemersbijeenkomst
Na het reserveren of boeken van uw reis krijgt u van Fit avontuurlijke Sportreizen een uitnodiging voor een deelnemersbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u gedetailleerde achtergrondinformatie over uw reis en heeft u volop gelegenheid om vragen te stellen.

Voor wie
De recreatieve en goed getrainde sporter

Onze missie en visie
Fit Avontuurlijke Sportreizen biedt u de mogelijkheid om van uw duursport een avontuur te maken. Wij bieden sportreizen op plekken waar de natuur en cultuur nog vrijwel onaangetast is door het massa toerisme. FIT Avontuurlijke Sportreizen organiseert voor u het onverwachte, het onbekende in prachtige natuur gebieden. We laten u het basic buitenleven in andere landen ervaren afgewisseld met modernere leefomstandigheden. We werken nauw samen met de lokale bevolking en creëren werkgelegenheid en voorkomen zo vaak de trek naar de stad zodat oude tradities en culturen niet verloren gaan.

Van de sporters die deel hebben genomen aan een van onze reizen horen wij de volgende uitspraken:
“Verwonderd over de natuur en de afwisseling in de reis van traditioneel naar modern.” en “Verrast door het kijkje in het authentieke leven van de lokale bevolking.”
“Je start als individu, maar wordt uiteindelijk een groep.”
“Prettig dat er veel aandacht is voor het individuele prestatieniveau.”
“Geen extreem sport omdat het moet, maar je kunt wel tot je eigen max gaan.”